onsdag 8 oktober 2008

manuel

i tv3's programserie "generation fett" fick man träffa manuel uribe, värdens fetaste man. till en början fick man bilden av manuel som en man som efter att ätit fet mat och druckit massa coca cola, blivit så fet att han hade svårt att röra sig. som därför gjorde en operation av magsäcken, som gick fel, och som skadade hans inre organ och gjorde honom sängliggande. att han nu kämpade med att gå ner i vikt så han skulle kunna gå fram till altaret när han gifte sig med sin kvinna. det fanns dietister, tränare mm runt manuel som skulle se till att han skötte sin hälsa. han hade redan lyckats gå ner från 560 till 310 kilo. men reportern som levde med manuel under en vecka, började ana att allt inte var som det gav illusionen av att vara. att manuel kanske inte alls var så sugen på att gå ner i vikt, och detta pga att som världens fetaste man hade han ju kommit med i guinnes rekordbok, reportrar, journalister och fotografer vallfärdade till hans hem för att få ta del av hans enorma skapelse, samt att alla i hans land visste vem manuel var. han var en kändis. han tjänade pengar på att vara fet. han försörjde sin familj på att vara världens fetaste man. om manuel hade gått ner till sin påstådda målvikt, 150 kilo, hade han, som reportern påpekade, ju bara varit en tjockis bland tjockisar. en i mängden. helt ointressant för andras hänförda intresse. historien om manuel, som till en början kändes positiv med hans kamp om att ta sitt "vanliga" liv och vikt tillbaka, blev därmed en mycket tragisk histora. om en man som vant sig så vid strålkastarljuset , att han offrade sin egen hälsa för att få vara den som alla ville träffa..

jag kan verkligen inte förstå hur kroppen kan orka, och hur dåligt måste man inte må av att se på sig själv samt ha all denna tyngd på sig..

jag hoppas i alla fall att han lyckas nå sin drömvikt tillslut, och inte går samma öde till mötes som denna man och många med honom.

0 kommentarer: